Byta olja

Att byta olja är inte så svårt som man kanske tror, så länge man har rätt redskap och material. Det viktigaste att ha med sig är dock kunskap om hur man gör det på rätt sätt. I den här texten ska vi gå igenom hur man byter olja och hur olika motorer behöver olika typer av olja.

Vad behövs för att byta olja?

bilolja-2 | 24sju.se

  • En tratt
  • En skiftnyckel
  • Pluggpackning
  • Skyddshandskar
  • Oljefiltertång
  • Ny motorolja
  • Uppsamlingskärl
  • Oljefilter

 

Hur byter man olja?

Innan man börjar ska man tänka på att motorn ska vara varm och att skyddshandskar ska användas. Därefter börjar man med att öppna oljelocket, som man tar bort för att oljan snabbare ska rinna ut. Bilen ska sedan lyftas upp med en billyft så att man kommer åt motorn från undersidan av bilen. Man håller därefter ett tryck på oljepluggen uppåt medan man skruvar loss den så att den kommer av säkert i ett svep. Uppsamlingskärlet ska hållas eller ställas undertill så att den gamla oljan kan rinna ner i det.

Sedan tar man bort oljefiltret med hjälp av en oljefiltertång. Man ska se till så att pluggpackningen följer med bort. Om den sitter kvar på motorn när man skruvar på ett nytt filter är det stor risk för läckage. Sedan byter man tätning på oljepluggen. När man sätter dit pluggen med den nya pluggpackningen torkar man rent först så att där inte är någon smuts vid motorns öppning. Innan man fäster det nya filtret tar man först färsk olja på tätningen. Annars finns det en risk att man inte drar den med rätt moment, vilket kan leda till läckage. Sedan skruvas det nya filtret dit för hand. När den är fäst sänker man ner bilen igen.

Sedan ska ny olja fyllas på. I en bil som rymmer 4 liter är det bra att börja med 3,5. Efteråt tar man en titt på nivån och fyller i det sista. När man har hällt i oljan sätter man på oljelocket och startar upp motorn. Då fylls även oljefiltret med olja. Man låter motorn gå i några sekunder, sedan stänger man av och kontrollerar oljenivån. För att göra detta tar man upp oljestickan och torkar av den. Efteråt trycker man ner den, enda ner i botten. Därefter tar man upp och läser av den. Här kan man se om man behöver fylla på lite mer olja eller om det är bra som det är.

Olika oljor för olika motorer

Inte är det särskilt överraskande att höra att inte alla motorer ser likadana ut. De har olika temperaturer och varvtal där de fungerar som bäst. På grund av detta är det av yttersta vikt att oljan som används är gjord för att gynna ens motor på bästa sätt. För att veta vilken olja som ens bil behöver ska man ta en titt i instruktionsboken. Där förklaras det vad man specifikt bör använda. Ett gott tips är även att alltid ha 1 liter extra olja med sig när man väl vet vilken sort som ska användas. Slutligen kan man även titta in hos sin lokala bensinstation. Där är personalen ofta kunnig och kan erbjuda både hjälp och byta olja.