Byta däck

 Att Byta Däck

Att byta däck på sin bil är någonting som alla måste göra. Vare sig årstiden har skiftat eller en skada har skett så kommer däckbytet någon gång att behöva ske. Därför är det viktigt att redan nu veta hur man byter däck och vad anledningen är. Annars står man lite senare där med ett skadat däck eller en böteslapp. I den här texten ska vi tala mer om varför man behöver byta däck och hur man egentligen gör.

Varför byter man däck?

Det finns flera olika orsakebildack-1r till varför man kan behöva byta däck och av dem är punktering. Om det här uppstår på vägen ska man snabbt stanna på en ofarlig plats, starta varningsblinkern, ta på sig en säkerhetsväst samt se till så att en varningstriangel står 100 meter bakom bilen. Om däcket har slitits ned förbi den lagliga gränsen ska det även bytas. Även om det än inte har nått gränsen är det av yttersta vikt att lämpa farten och sättet man kör på. Ett vanligt sommardäck ska ha ett mönsterdjup på 1,6 mm eller mer, medan det är 3 mm för ett vinterdäck.

Om man märker att det finns sprickor och ovanligheter i däcket måste man tala med ett proffs. Vid skador i däcket från exempelvis skarpa föremål är det lika viktigt att få det undersökt. Om slitage endast finns i exempelvis mitten av däcket kan lufttrycket vara inkorrekt. Då ska man återigen rådfråga ett proffs, exempelvis däckskiftarna.nu

Hur byter man däck?

Här kommer en guide som visar hur man byter däck:

 1. Bilen ska stå på en plan yta med handbromsen ilagd.
 2. Om navkapslar finns, avlägsna dem.
 3. Lossa alla hjulens bultar (utan att avlägsna dem helt) med ett fälgkors.
 4. Höj upp bilen med hjälp av en domkraft.
 5. Lossa alla bultar och lyft av däcket.
 6. Använd en stålborste över området där bultarna tidigare satt.
 7. Var säker på att däcket du ska byta till sitter med rätt rotationsriktning. En pil på sidan av däcket visar riktningen.
 8. Ta upp däcket och skruva lätt i alla bultarna.
 9. När alla bultar är insatta, skruva i dem hårdare.
 10. Sänk ner bilen när däcken är fast. Skruva sedan i bultarna så hårt som det går.
 11. Efter en veckas körning ska bultarna ses över igen.

Du kan även hitta mer Rådgivning om hur man byter däck från Motormannen. Är du behov av bilbärgning hittar du en bärgare här: bilbärgningstockholm.com

 

Hjulinställning

Hjulinställning är ett måste på grund av ett rad olika anledningar. Båda däcken kanske inte slits lika fort eller så har man kört på en nedsänkning i marken.bildack-2

Då kan hjulen behöva justeras. Det kan kännas väldigt obehagligt att köra utan de rätta inställningarna. Inte är heller de onödiga däckkostnaderna eller den stigande förbrukningen av bränsle en positiv aspekt.

Men hur går inställningen till? Man använder sofistikerad utrustning för att mäta hjulens vinklar på bilen. Sedan ser man om dessa resultat stämmer överens med informationen från tillverkaren av fordonet. Det finns dock några bilar vars hjul man endast kan justera på framvagnen. Man kallar det här för framvagnsinställning. Om den här typen av bil har bakhjul som står fel behöver man vanligtvis byta till exempel en bussning i bakvagnen. För det mesta kan man dock justera genom de möjligheter som man finner fram och bak i hjulupphängningen.